12.05.2010


Sinds het algemeen bekend is dat de jeugd te dik is, doet de overheid er van alles aan om ervoor te zorgen dat de kinderen weer op een gezond gewicht komen. Er wordt meer aandacht besteed aan sport, zowel tijdens als na schooltijd. Speelveldjes en sportvelden van bekende sporters als Richard Kraijeck en Johan Cruijf zijn in vele Nederlandse steden aangelegd.

Daarnaast wordt ook het snoepen op school ontmoedigd. Ouders wordt gevraagd om kinderen een gezonde traktatie te geven als ze jarig zijn en de chocoladereep in de koffiepauze moet worden vervangen door een stuk fruit of een tussendoor koek. De scholen zelf nemen ook maatregelen, bekend onder de naam ‘De gezonde schoolkantine’.

Volgens het Nationaal Schoolontbijt eet een op de zes kinderen geen of onvoldoende ontbijt. Zij of hun ouders maken hier geen tijd voor. Met een beetje geluk hebben de kinderen in de ochtendpauze dan wat te eten, maar met pech krijgen de kinderen hun eerste energie pas in de lunch naar binnen. Niet echt bevorderlijk voor de concentratie en de schoolprestaties.

Naast ontbijtacties op school worden en ook pogingen gedaan om ervoor te zorgen dat wat kinderen in de lunch naar binnen krijgen, gezond is. De kroketten en gevulde koeken zijn vervangen door bruine boterhammen met kaas en fruit. Maar zoals het gezegde als zegt ‘de een zijn dood, is de ander zijn brood’.

Rondom middelbare scholen zie je steeds vaker kraampjes staan. Hierin wordt de student een alternatief geboden voor de gezonde schoolkantine; cola en energiedrinks, broodjes vette frituur of Turkse pizza. op zich niet heel verkeerd, de studenten wordt een keus geboden en ze moeten zelf maar leren wat het meest verstandig is.

Het bizarre van dit hele verhaal is dat de centrale overheid (lees: Nederlandse regering) enerzijds oplegt dat schoolkantines gezonder moeten zijn. Anderzijds staat de lokale overheid (lees: Gemeente) toe dat een middenstander tegenover de school zijn ongezonde waar verkoopt. Met een beetje mazzel verdienen ze nog wat aan het uitgeven van de vergunning en het verhuren van het stukje openbaar gebied. Goeie samenwerking!

Het voedingscentrum heeft onlangs  een wedstrijd Gezonde schoollunch uitgeschreven. Jongeren worden steeds bewuster gemaakt van de positieve gevolgen van het eten van gezonde producten. Mogelijk worden de producten in de eetkraampjes tegenover de scholen nog een keer gevuld met gezonde producten.