In Nederland stoppen per week gemiddeld 50 boeren met hun bedrijf. Ze zijn te oud voor het werk en hebben geen kinderen die hen willen of kunnen opvolgen. Of het wordt hen door de strenge milieuregels en lage marktprijzen onmogelijk gemaakt om te overleven. Er lijkt echter ook een omgekeerde beweging te zijn waarin weer zin is voor het boerenleven.
Sinds 2005 is heel Nederland op zondagavond aan de buis gekluisterd voor een nieuwe aflevering van Boer zoekt Vrouw. En niet alleen in Nederland is dit programma populair. De oorspronkelijk in Engeland bedachte serie ‘Farmer wants a wife’ is in landen over de gehele wereld te zien. Tientallen boeren en een aantal boerinnen zijn op deze manier al aan de vrouw of man gekomen.
En het gaat de kandidaten niet alleen om de boer zelf. Want zeg nou zelf, als je voor de boer kiest, kies je ook voor zijn leven. En dat betekent vuiligheid, dag en nacht klaar staan om te werken en weinig vrije tijd. Maar er zijn dus nog genoeg vrouwen en mannen en die geen moeite mee schijnen te hebben. Het klinkt natuurlijk ook heel romantisch, de hele dag buiten zijn en dan ’s avonds lekker met een heerlijke maaltijd uit eigen achtertuin rozig onder de balken met de open haard aan…………….
De Engelsen hebben nu een nieuwe serie op BBC 2. In dit geval hebben de boer en boerin elkaar al gevonden maar ontbreekt nog net dat essentiële onderdeel in hun leven: de boerderij. In ‘A farmer’s life for me’ strijden negen koppels om een boerderij in Suffolk met daarbij zakgeld om het eerste jaar te overleven.
Het programma wordt gepresenteerd door de Jamie Oliver onder de boeren: Jimmy Doherty. Doherty, die bekend staat als een selfmade pig farmer, heeft een werkende boerderij met de zeldzame Essex varkens. Op het omliggende land zijn wandelen uitgestippeld en een restaurant laat de bezoeker proeven van heerlijke producten van het land van Doherty. Samen met enkele andere specialisten bepaald hij elke week welk stel de boerderij moet verlaten.
De eerste drie afleveringen zijn nu uitgezonden. De stellen hebben een stuk land gekozen om te bewerken. Blijkbaar geïnspireerd door Doherty (of hopend een wit voetje te halen) kozen de meesten voor het houden van een aantal varkens. Mogelijk ook de rede dat aflevering twee geheel in het teken stond van dit dier. In de derde aflevering moesten de deelnemers de markt op om hun producten, bewerkt of onbewerkt, aan de man te brengen. Doherty benadrukte hier nog maar eens dat het niet alleen gaat om het runnen van een boerderij maar dat het verkopen van je waar net zo belangrijk is.
Er lijkt nog hoop te zijn voor het boerenleven. Misschien niet meer zo traditioneel als dat we tot nu toe gewend waren, maar een combinatie van een werkende boerderij met dieren en/of het verbouwen van groenten én een andere functie zoals boerderijwinkel, zorgfunctie, workshopruimte, koe knuffelen, etc. Mogelijk is dit de oplossing op het (oude) beroep in stand te houden en tradities te verbinden met hedendaagse wensen.
'A farmer’s life for me' is elke dinsdagavond om 21.00u Nederlandse tijd te zien op BBC 2. De eers5te aflevering is dankzij een van de makers na te kijken op Vimeo.