3.13.2011


Afval heeft een negatief imago. Maar daar komt verandering in. Afval is niet vies, restjes voedsel zijn niet alleen nog goed voor de dieren. Afval is voedsel!

Op allerlei gebieden zijn er (bepaalde) mensen goed in het verzamelen van afval. De ijzerboer verdient zijn brood met het ophalen van ijzer, creatievellingen maken van gebruikte producten de mooiste creaties. Voor hen is afval iets moois, ze geven het een nieuw leven waardoor het misschien wel meer waarde krijgt dan het eerder had. Cradle2Cradle op zijn best.

Menigeen heeft te maken met voedselafval. Restanten van een maaltijd die niet op ging, gewijzigde plannen waardoor de voorraad niet op tijd op komt, etc. Het probleem dat bij voedsel komt kijken is dat de houdbaarheidsdatum beperkt is en dat we dus niet te lang kunnen wachten met het verbruiken van de resten. Hierdoor gaat er volgens onderzoek van Milieucentraal ongeveer 10% van het ingekochte voedsel de prullenbak in.

Maar niet alleen in huishoudens wordt er voedsel weggegooid. In de verschillende stappen van het productieproces komt dit een aantal keer voor. Aardappelboeren sorteren de ‘goede’ en de ‘slechte’. De ‘goeden’ gaan naar de verwerker, de ‘slechten’ laat de boer achter op het land en worden vervolgens geraapt door de mensen die door hebben dat uiterlijk er niet toe doet. In de documentaire Taste the Waste wordt het beleid van een Franse supermarktketen getoond. Zij halen de minder houdbare producten al een week van te voren uit het schap omdat de klant deze toch niet zal kopen. De zuinigheid van de Nederlanders is hier mogelijk een redmiddel. Supermarkten kunnen producten die tegen het einde van de houdbaarheidsdatum met korting aanbieden en een deel hiervan uit de prullenbak redden.

Tegenwoordig zijn er helden die het weggegooide voedsel uit de afvalbak redden. Zoals de jagers van lang geleden duiken zogenaamde dumpster divers na sluitingstijd in de afvalbakken van markten en supermarkten. Ze zoeken naar producten die niet meer te verkopen waren, maar daarmee niet per se oneetbaar. Gebrekkige verpakkingen en producten met een beperkte houdbaarheidsdatum vormen de basis van een maaltijd van deze mensen. Ons afval is hun voedsel.

Het idee van een afvalmaaltijd is in eerste instantie niet zo fris. De dumpster divers hebben vaak een bepaald imago. Het zijn alternatievelingen, krakers, mensen die veel tijd over hebben. Maar wees niet bang. Deze mensen doen veel goeds en meestal niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen.

Het imago moet dus omhoog. Of we moeten ervoor zorgen dat de (super)markten en huishoudens een beter inkoop beleid gaan voeren, zodat dumpster divers niet meer nodig zijn. Want dumpster diven doe je niet voor je lol, maar uit ideologie. Om ervoor te zorgen dat kostbare producten, waar zeer veel energie in is gestoken om deze de maken, niet verloren gaan. Misschien kan een jaarlijks dumpster dive uitje met de buurt de mensen bewuster maken van de verspilling en ervoor zorgen dat dit in de toekomst afneemt.

Op 5 maart opende een eenmalig Nachtrestaurant in Amsterdam. Een restaurant waarin chefkoks kookten met restanten en zo de bezoekers inspireerden om deze niet weg te gooien maar te gebruiken.