1.09.2011

De dagelijkse markt in Valencia. Meer markten zijn te zien op Flickr.

De markt ‘ waar je gulden een daalder waard is’. Die tijd hebben we al lang achter ons gelaten. De gulden is niet meer en een bezoek aan de markt lijkt weinig efficient. Zo zijn de openingstijden een stuk beperkter dan die van de supermarkt. Daarbij is de kwaliteit niet altijd even stabiel. De marktkoopman is vaak afhankelijk van wat er op de veiling wordt aangeboden en als hij nog niet wakker genoeg is, kan het zijn dat hij het met een lagere kwaliteit van producten moet doen.

Ooit was de markt de plek om aan de etenswaar te komen. (Lokale) boeren verkochten hier hun producten. Door een binding tussen producent en klant was prijs-kwaliteitsverhouding vaak goed. Daarbij kon de producent één op één aan zijn klant tips meegeven over het bewaren en bereiden van het product. De liefde voor het product werd overgedragen aan de klant die het product daarmee meer gaat waarderen.

De meeste boodschappen zullen tegenwoordig in de supermarkt gedaan worden. In Nederland is dit al zo, maar ook in andere landen kiezen consumenten steeds meer voor het gemakt van de supermarkt. Iedere dag open, ook na werktijd en in het weekend. Voor de deur parkeren en weer of geen weer, kwaliteit is gegarandeerd. Helaas is het aanbod in de meeste niet biologische supermarkten een stuk minder spannend dan dat wat je op de markt vindt. Het gehele jaar door is er een vast assortiment te verkrijgen. In de verschillende seizoenen wordt dat aangevuld met een aantal producten wat de klant verwacht: aardbeien in de vroege zomer, pompoen in de herfst en spruiten in de winter.

Het contact met de producten gaat hiermee echter verloren. Waar komt die broccoli eigenlijk vandaag en groeide het op de koude grond of in verwarmde kassen? Is dit de beste broccoli die de keten kon krijgen, of zit de inkoper vast aan bepaalde leveranciers? Wat is de beste manier om het te bewaren en waar vind je lekkere recepten voor het bereiden van de producten? En wat zijn de ervaringen van andere klanten met de producten.

De meeste steden en dorpen hebben minstens een keer per week een markt. Een aantal hiervan zijn ‘boerenmarkten’  wat eigenlijk zoveel betekent als een markt waar biologische producten worden verkocht. Niet alledaagse producten uit de seizoenen waarin ze groeien. Verkopers hebben vaak direct contact met de producent en kunnen de klant informeren over het verder verwerken van het verassende assortiment.

Een markt brengt gezelligheid met zich mee. Is een bezoekje aan de markt vol met lokale lekkernijen niet een van de leukste bezigheden van je vakantie in bijvoorbeeld Zuid Europa of Azië? Daarbij krijg je vaak trek van rondstruinen naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding en ook het weer kan maken dat je wel iets lekkers verdiend heb. Het hele boodschappen doen wordt weer een ding, bijna een dagje uit. En dat het dan wat meer tijd kost, maakt niet uit. Je krijgt er tenslotte heel wat voor terug!